Jdi na obsah Jdi na menu

Jablečný závin

17. 5. 2011

 

Suroviny:

350g hladké mouky, 1dl vody, 1 žloutek, špetku soli, 1 lžíce octa, 1 lžička změklého másla, tuk na pokropení těsta a na plech, mouka na plech
Náplň: 6 jablek, 2 lžíce pískového cukru, ½ lžičky skořice, strouhanka. 60g másla

Postup

Mouku prosejeme na vál, v hrnku rozšleháme vodu, žloutek, ocet a sůl, vlijeme do mouky, přidáme máslo a zpracujeme těsto. Důkladně ho zpracujeme a vyboucháme o vál. 
Vytvarujeme do bochánku, přikryjeme nahřátým kastrůlkem necháme půl hodiny odpočinout.
Mezitím oloupeme jablka, nakrájíme je na plátky, připravíme strouhanku, cukr a skořici, máslo nakrájené na plátky i rozehřátý tuk. Připravené těsto vyválíme na pomoučeném vále a pak ho rukama vytahujeme, až je tenké jako papír. Pokapeme ho tukem, posypeme strouhankou, obložíme jablky, posypeme cukrem a skořicí, přidáme ještě strouhanku a plátky másla. Závin stočíme a dáme na pomaštěný plech. Z uvedené dávky jsou záviny dva. Upečeme v předehřáté troubě dozlatova, zbytkem másla povrch potřeme a pocukrujeme.

Jablečný závin III.