Jdi na obsah Jdi na menu

Fotbalový míč

17. 5. 2011

 

Suroviny:

Placka: 4 vejce, 200g cukru, 2lžičky kakaa, 200g polohrubé mouky, lžička prášku do pečiva
Míč: 8 vajec, 400g cukru, 4lžičky kakaa, 400g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva
Krém: 60g hladké mouky, 60g másla, 0,5l mléka, 200g mletého cukru, 200g másla, 100g kakaa, 2 vejce
Krém na ozdobu: 200g másla, 150g moučkového cukru, 50g medu, 1 žloutek, vanilkový cukr, kakao

Postup

Nejdříve upečeme placku jako podklad. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, pak přidáme mouku, prášek, kakao a nakonec pevný sníh. Pokud bude těsto moc tuhé, zředíme troškou mléka. Na plech dáme pečící papír a vlijeme těsto. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20 minut. 
Na míč si připravíme těsto z dvojité dávky. Těsto si rozdělíme na pět dílů. Každý díl těsta pečeme zvlášť v dortové formě. 
Krém: Z mouky a másla si připravíme jíšku. Zalijeme ji mlékem a mícháme, dokud nám nevznikne hustá kaše. Pak odstavíme a necháme vychladnout. V míse ušleháme máslo, kakao, vejce a cukr a postupně zašleháváme vychladlou kaši. 
Krém na ozdobu: Všechny suroviny vyšleháme. Krém rozdělíme na polovinu a do jedné vmícháme kakao.

Placku potřeme krémem a zasypeme strouhaným zeleným kokosem. Doprostřed placky pak dáme kulatou placku, vrch potřeme krémem a nahoru přijde další placka, ale o něco menší. Placky zmenšíme tak, že po upečení a vyklopení z formy na ně položíme poklici od hrnce a vyřízneme. Postupně naskládáme všech pět kol, nahoře bude úplně nejmenší kolo. Vše omažeme krémem, aby placky byly pokryté. Necháme ztuhnout přes noc v lednici. Druhý den si připravíme krém na ozdobu a na míč tvoříme šestiúhelníky. Jeden bílým krémem, druhý krémem hnědým.

Dort fotbalový míč