Jdi na obsah Jdi na menu

Jahodový dort

17. 5. 2011

 

Suroviny:

Na korpus: 5 vajec, 150 g moučkového cukru, 150 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, trochu citronové kůry - nemusí být

Na krém: 500 ml mléka, 150 - 200 g cukru krupice - dala jsem 150 g, 1 vanilkový cukr, 2 pudinky od Dr.Oetker - smetanové nebo v nouzi vanilkové a snad i jahodové, 1 1/2 kostky tuku, tj. 250 + 125 g - Rama v KOSTCE nebo máslo, možno i mix máslo + Hera, trochu rumu. Nejvíce používám Ramu v kostce

Na želatinu: buď nějaký hotový ochucený jahodový výrobek na želé - polská Galaretka, je taky v Lídlu nebo z Tesca, nebo 250 ml vody ochutíme jahodovým nápojovým práškem nebo sirupem - musí ale být těch 250 ml tekutiny, ne více + 10 g sypké želatiny.

Čerstvé jahody, meduňku a možno trochu kokosu na boky, ale nemusí být, jahodová marmeláda nebo topping

Postup

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny a pak přidáme opatrně mouku s práškem do pečiva a ještě opatrněji a lehce sníh z bílků. Vložíme do dortové formy, na dno dávám papír na pečení, boky vymažu 100% tukem nebo olejem a vysypu hrubou moukou. Vložíme do předehřáté trouby a zvolna upečeme. Pečeme zhruba 35 minut. Pak necháme korpus vychladnout, nejlépe je upéct den předem. 

Krém: Do vlažného mléka dáme cukr,vanilkový cukr, rozšleháme 2 pudinkové prášky a svaříme za stálého mícháni na hustou kaši. Chvíli se zdá, že se nám směs srazila, nelekáme se a rychle mícháme, vše se spojí dohladka. Odstavíme, občas promícháme a ještě teplé zakryjeme fólií a necháme vychladnout. Pak pudink přendáme do mísy, trochu prošleháme a po částech přidáváme tuk o stejné teplotě, jako má pudink. Vytahuju z lednice předem. Šleháme, až nám vznikne lehký krém, přidáme trochu rumu.

Želé si připravíme podle návodu na obalu, budeme potřebovat zhruba 250 ml. Nebo si ochutíme 250 ml vody buď nějakým jahodovým sirupem nebo nápojovým práškem, zahřejeme zhruba na 55°C a rozpustíme 10 g želatiny.

Korpus 2 x prořízneme, na řezech potřeme lehce marmeládou nebo použijeme topping, rozetřeme část krému a dortík složíme. Krémem potřeme celý povrch a boky, boky pak můžeme posypat kokosem, nahoře po obvodu uděláme krémem pusinky :-)), dáme si opravdu záležet a děláme co umíme:-)), ať nemáme mezi něma mezery, protékala by pak želatina. Nahoru pak urovnáme jahody a zdobíme lístky meduňky. Jahody zalijeme už mírně tuhnoucí želatinou, kreré nejsou potopené, tak želatinou jen přetřeme po povrchu a taky meduńku. Lepší je nechat dort před použitím želatiny trochu vychladit. Hotový dortík necháme pořádně ztuhnout.

Jahodový dort