Jdi na obsah Jdi na menu

Srdce

17. 5. 2011

 

Suroviny:

Piškot:
21 dkg polohrubé mouky
21 dkg krupicového cukru
8 vajec
5 lžic horké vody
2 lžičky kypřícího prášku
citronová kůra

Krém:
50 dkg másla
1/2 l mléka 
2 vanilkové pudingy
25 dkg krupicového cukru

Marcipánová hmota:
20 dkg ml. cukru
10 dkg sušeného polotučného mléka
voda (přidáváme po lžících tak dlouho, až se při zpracování vytvoří hmota, která je tuhostí podobná plastelině)
Na zabarvení marcipánu pro růžičky lze použít Barvu pro použití v potravinách. Dá se koupit v drogerii.

marmeláda na potření jednoho dílu dortu
kokosová moučka na obalení

Postup

Žloutky ušleháme s cukrem (můžeme pár lžiček oddělit na sníh),po 15 minutách šlehání přidáme během šlehání po lžicích horkou vodu a ještě 5 minut šleháme. Do vyšlehané hmoty přidáváme střídavě prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků, do kterého jsme přišlehali zbytek cukru. Promícháváme pomalu, ať těsto neklesne. Vlejeme do vymaštěné a moukou vysypané formy, na jejíž dno dáme raději pečící papír. Pečeme v předem vyhřáté troubě asi hodinu. Já peču v plynové troubě, tak teplotu nedokážu odhadnout, ale knoflík od trouby mám v poloze podle hodinových ručiček mezi 7 a 8.

Po vychladnutí rozkrojíme dort na 3 díly a pokapeme rumem. Já krájím dort až druhý den po upečení. Snadněji se krájí.

Krém:
V mléku rozmícháme pudingový prášek spolu s cukrem a uvaříme hustý puding, který po uvaření necháme za častého míchání zchladit na teplotu másla.Puding rozšleháme a po lžících zašleháváme změklé máslo.

Spodní díl dortu potřeme krémem, položíme na něj prostřední díl, který potřeme marmeládou a poté krémem. A nakonec položíme vrchní díl.
Obvod dortu potřeme krémem a obalíme v kokosu.
Na vrchní díl položíme rozválený plát marcipánu(ne příliš tenký, aby se netrhal a rovně zakryl povrch), zarovnáme okraje nožem nebo nůžkami odstřihneme přesahující části a zdobíme krémem, různými doplňky z marcipánu a jinými ozdobami.

Poznámka

Tento dort byl můj první výtvor, co se týká použití a zpracování marcipánové hmoty. Růžičky a lístky jsem tvořila poprvé v životě, ale ty jsem raději dělala z hotového barevného marcipánu zakoupeného v cukrárně. Snad se trochu povedly :-)

Svatební dort -srdce