Jdi na obsah Jdi na menu

Beránek

17. 5. 2011

 

Suroviny:

na ozdobu:
lískové ořechy 1 ks 
mandle 2 ks 


poleva: 
bílek 1 ks 
citronová šťáva 1 lžička 
cukr moučka 100 g 


těsto: 
bílek 4 ks 
citronová šťáva 1 lžíce 
cukr krupice 200 g 
vanilkový cukr 1 balíček 
polohrubá mouka 240 g 
žloutek 4 ks 
vejce 2 ks 
citronová kůra

Postup

Do mísy dáme vejce, žloutky, cukry, citronovou kůru a šťávu a vše vyšleháme do pěny. Do této pěny lehce vmícháme mouku a nakonec i pevný sníh ušlehaný z bílků. Troubu předehřejeme na 190°C. 

Formu na beránka důkladně vymažeme tukem, vysypeme hrubou mouku, připravené těsto do ní vlijeme a formu zaklopíme. 

Beránka upečeme dorůžova a ještě horkého vyklopíme. 

Když beránek vychladne, vyšleháme bílek s moučkovým cukrem a po kapkách do polevy zašleháme citronovou šťávu. Vzniklou polevou beránka nazdobíme, mandle použijeme jako oči, lískový oříšek jako nos. 

Velikonočního beránka ozdobíme mašlí a naaranžujeme na sváteční stůl.

Beránek