Beránek
na ozdobu: Do mísy dáme vejce, žloutky, cukry, citronovou kůru a šťávu a vše vyšleháme do pěny. Do této pěny lehce vmícháme mouku a nakonec i pevný sníh ušlehaný z bílků. Troubu předehřejeme na 190°C. Suroviny:
lískové ořechy 1 ks
mandle 2 ks
poleva:
bílek 1 ks
citronová šťáva 1 lžička
cukr moučka 100 g
těsto:
bílek 4 ks
citronová šťáva 1 lžíce
cukr krupice 200 g
vanilkový cukr 1 balíček
polohrubá mouka 240 g
žloutek 4 ks
vejce 2 ks
citronová kůraPostup
Formu na beránka důkladně vymažeme tukem, vysypeme hrubou mouku, připravené těsto do ní vlijeme a formu zaklopíme.
Beránka upečeme dorůžova a ještě horkého vyklopíme.
Když beránek vychladne, vyšleháme bílek s moučkovým cukrem a po kapkách do polevy zašleháme citronovou šťávu. Vzniklou polevou beránka nazdobíme, mandle použijeme jako oči, lískový oříšek jako nos.
Velikonočního beránka ozdobíme mašlí a naaranžujeme na sváteční stůl.