Jdi na obsah Jdi na menu

Šátečky

17. 5. 2011

 

Suroviny:

Těsto:
500 g hladké mouky
1 kostka droždí-42 g
1 vejce
200 ml mléka
100 ml oleje
4 polévkové lžíce cukr krupice
špetka soli
250 g tuku Iva nebo Omega(100% tuk)

Náplň:
maková, hrušková, jabková, ořechová

Postup

Z mléka, cukru a droždí udělat kvásek. Do mísy dáme prosátou mouku, přidáme sůl, rozšlehané vejce, olej, vykynutý kvásek a zaděláme těsto. Těsto hned na vále rozválíme do obdélníku o síle 3-4mm, po celé ploše nastrouháme tuk, stočíme jako roládu a necháme nakynout. Po nakynutí těsto rozdělíme na 2-3 díly a každý tence rozválíme. Někdy bokem se vytlačí tuk, tak ho zaválet zpět. Nakrájíme čtverečky, na každý dáme trošku náplně, rohy přitiskneme k sobě a trošku zatlačíme do středu, aby se šátečky neotvíraly. Dáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a na 220°C upečeme do červena. Vychladlé potřeme rozpuštěným máslem a po ztuhnutí cukrujeme.

Šátečky