Jdi na obsah Jdi na menu

Vánočka

17. 5. 2011

 

Suroviny:

250ml vody, 150g cukru, 60g droždí, 90g rozpuštěné Hery, 80g rozinek, 2 vejce, špetka soli, asi 750g hladké mouky.

Postup

Z teplé vody, cukru a droždí uděláme kvásek a po přidání ostatních surovin dobře uhněteme hebounké, voňavé těsto. Necháme ho v teple dobře vykynout, pak rozdělíme na dva díly a z každého upleteme vánočku (těsto na 9 pramenů, spodní patro vánočky uplést ze čtyř, prostřední ze tří a vrchní ze dvou – to uděláme delší a jeho konce zastrčíme až pod vánočku). Obě vánočky necháme kynout vedle sebe na plechu, pak potřeme vejcem ,popř.sypneme plátky mandlí a dáme péct do trouby vyhřáté na 190-200°C. Hned po vsazení do trouby teplotu zmírníme na 170-180°C a pečeme asi 20-30min.

Poznámka

Hotové vánočky se dají i výborně zmrazit, po vytažení a rozmrznutí jsou jako čerstvé.
Pokud si někdo netroufá na jejich upletení, dají se z těsta upéct třeba mazance, nebo ho můžeme upéct v jakékoliv (i bábovkové) formě.

Vánočka II.