Jdi na obsah Jdi na menu

Chodské koláče

17. 5. 2011

 

Suroviny:

1 kg hladké mouky, 1 kg hrubé mouky, 2 kg polohrubé mouky, 1 kg másla, 80 dkg cukru krupice, 24 vajec, 1/4 l rumu, kůra ze 2 citronů, 1/4 l smetany, 4 dkg soli,32 dkg droždí, mléko a cukr na kvásek
náplň: 6 kg tvarohu, 18 vajec, 2 vanilkové pudinky, 1 kg cukru, citronová kůra, rum a smetana dle potřeby (bílky ušlehat na sníh)
náplň povidlová: povidla, rum na zředění
náplň maková: mák, cukr, vanilk. cukr, skořice, rum. perníčky, mléko
1 vejce na obrubky
zdobení:rozinky namočené na noc v rumu,mandlové lupínky
na polití:2 šlehačky,10 dkg cukru,šťáva z 1 citronu

Postup

Z droždí, teplého mléka a cukru připravíme kvásek, po vzejití vše důkladně propracujeme, až se tvoří na těstě puchýře. Po vykynutí oddělujeme 21 dkg bochánky, které vyvalujeme na peč. papíru dokulata. Prsty vyznačíme obrubky, které pomažeme rozkvedlaným vajíčkem. Pak rozetřeme tvaroh. náplň (3 lžíce na koláč), která nesmí být ani řídká, ani hustá, prostě aby šla dobře roztírat. Na to sáčkem s hubičkou zdobíme, neboli "merhujeme" vzory makovou náplní a povidly. Ozdobíme rozinkami a mandlemi. Po upečení ještě horké poléváme šlehačkou s citr. a cukrem nebo po vychladnutí zdobíme našlehanou šlehačkou.

Chodské koláče