Jdi na obsah Jdi na menu

Koláče

17. 5. 2011

 

Suroviny:

1kg polohrubé mouky, 150g másla nebo sádla (nebo půl na půl) - ne Heru těsto je pak tvrdé!, 50g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžičky soli, 1 kostka droždí (42g), 3 žloutky, 1 celé vejce, 250ml mléka, citrónová kůra.

různé náplně - tvarohová, maková, ořechová, povidla, hustší marmelády...

na ozdobu - rozinky, mandle

Postup

Z teplého mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme, přidáme sůl, vanilkový cukr, citrónovou kůru a smýcháme. Přidáme žloutky, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo a kváskem zaděláme ne příliš tuhé těsto (těsto je řidší než na buchty). Těsto důkladně propracujeme, až se na povrchu tvoři puchýřky a necháme na teplém místě kynout. 
Z vykynutého těsta oddělujeme bochánky a na pečícím papírem vyloženém plechu vytvarujeme rukama kolo s vyznačeným okrajem (na plech se vejdou dvě kola). Okraje potřeme vajíčkem a koláče libovolně zdobíme náplněmi.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatova.

Koláče podle babičky