Jdi na obsah Jdi na menu

Dort se šlehačkou a ostružinovým želé

17. 5. 2011

Suroviny:

korpus: 4 vejce, 160g cukru krupice, 4 lžíce oleje, 160g polohrubé mouky, špetka soli

ovocná náplň: 300g ostružin, cukr, voda, 1 vanilkový pudingový prášek

šlehačková náplň: 2 šlehačky cremefine, 1 zakysaná smetana, želatinový ztužovač, cukr

marmeláda, mandlové lupínky

Postup

korpus:
Ve šlehači našleháme 4 bílky se špetkou soli. Až se utvoří sníh, přidáme cukr. Přešleháme a postupně přidáváme žloutky. Šleháme, až se utvoří bohatá pěna a potom po lžících zašleháme olej. Nakonec vmícháme mouku. Těsto vlejeme do dvou dort. fotem. Formy nemusíme vymazávat. Stačí, když na dno položíme kolečko vystřižené z pečícího papíru. Pečeme asi na 180 st.. Piškotové korpusy necháme vychladnot, potom je potřeme marmeládou, slepíme a vrátíme do formy. Marmeládou potřeme i povrch. 

ovocná náplň:
ostružiny podlejeme malým množstvím vody a rozdusíme. Přepasírujeme přes sítko, doplníme vodou do 3 dcl, osladíme a necháme vystydnout. Vmícháme pudingový prášek a uvaříme kaši. Za občasného promíchávání necháme chládnout. Ještě vlažnou kaši nalejeme na piškot.

šlehačková náplň:
Ušleháme 2 šlehačky. Rozdělíme na poloviny. Do jedné vmícháme zakysanou smetanu a podle návodu připravený ztužovač. Potřeme povrch a boky dortu. Necháme v lednici ztuhnout. Druhou polovinu šlehačky dáme do zdobičky a uděláme pusinky. Boky obsypeme mandlovými lupínky.

Dortík se šlehačkou a ostružinovým želé