Jdi na obsah Jdi na menu

Věnečky

17. 5. 2011

 

Suroviny:

viz postup

Postup

300 ml vody, 3 lžíce sádla jen s mírným kopečkem + větší špetku soli - přivést k varu a přisypat 15 dkg hl. mouky a 8 dkg pol. mouky. Míchat na plotně, alespoň 5 min., až je těsto hladké a na dně hrnce se udělá bílá vrstva, nepřipálit. Na propaření těsta dost záleží výsledek.. Pak těsto nechat vychladnout a postupně zamíchat jedno po druhém 5 vajec. Nakonec zamíchat 1/2 kypřícího prášku. Řezanou zdobičkou stříkat na plech ve dvou vrstvách kolečka. Trouba rozpálená na 250, neotvírat!!!. Po 5-8 min snížit na 100 stupňů a dopéct do zlatova. Ještě vlahé rozkrojit. Těsto je docela tuhé, oproti těm předchozím co jsem zkoušela, tak abyste se nedivily..
Plníme pudinkovým krémem: uvařený hustý studený pudink vmícháme postupně do utřeného másla, na vrch můžeme dát rumovou polevu nebo ozdobíme čokoládou, nebo jen pocukrujeme....

Poznámka

Recept mi poslala paní Miluška, která je už dělá 20 let a prý se ji povedly vždycky. Je to konečně těsto, které se povedlo i mě. Moje minulé pokusy o věnečky dopadly nevalně. Takže doporučuju vyzkoušet těm, kterým se věnečky ne a ne povést....

Věnečky z odpalovaného těsta