Jdi na obsah Jdi na menu

Větrníky

17. 5. 2011

 

Suroviny:

1 šálek vody
4 lžíce rostlinného tuku /másla
3/4 šálku polohrubé mouky
3 vejce

KRÉM :
1 šálek šlehačky
2 lžíce moučkového cukru
2 lžičky kávovéo likéru (nemusí být)

ČOKOLÁDOVÁ POLEVA :

230g čokolády na vaření
3 lžíce smetany

Postup

Vodu a rostlinný tuk dáme do hrnce, na mírném plameni necháme rozpustit a vodu přivést k varu.
Odendáme z plotny a ze stálého míchání přidáváme mouku. Vrátíme na plotnu a mícháme, dokud se ze směsi nevytvoří těsto, necháme vychladnout.
Vychlazené těsto důkladně mícháme a postupně zašleháme vejce. Směs dáváme lžící na vymazaný a vodou pocákaný plech. Pečeme 10 minut v předehřáté troubě na 200°C, poté snížíme na 180°C a pečeme 30 min dozlatova. Po vytažení z trouby propíchneme párátkem, aby mohla uniknout pára. Necháme vychladnout na místě, kde není průvan.
Krém: šlehačku vyšleháme do tuha,
přidáme cukr a likér. Větrníky lehce rozřízneme a plníme krémem.
Každý větrník polijeme čokoládovou polevou.
Poleva : čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni.
Smícháme se smetanou.

Větrníky